Wanneer is Google opgericht? Tijd voor Google-weetjes

Wij werken oa voor

Home » Blog » SEO » Wanneer is Google opgericht? Tijd voor Google-weetjes

Wil je weten wanneer Google is opgericht en wie de oprichters zijn? Dan ben je hier op de juiste plek. We nemen je graag mee in de wereld van de leidende zoekmachine in de wereld.

Als we het hebben over zoekmachine marketing, dan gaat het vooral over optimalisatie van google-rankings. Dat was vroeger anders. In de early days van het web was informatie zoeken een crime. Zoekmachines als Lycos, Altavista en in Nederland Ilse waren niet bepaald secuur bij het weergeven van zoekresultaten.

Er braken betere tijden aan in 1996. Toen wisten twee studenten aan de Stanford University een nieuw zoekalgoritme te bedenken. Google was geboren! Nog niet op een eigen domeinnaam, maar op de servers van de universiteit: google.stanford.edu.

Het algoritme (door Larry Page en Sergey Brin ontwikkeld) ging niet langer uit van de onbetrouwbare informatie die site-eigenaren gaven over hun site. Nee, de heren brachten in beeld wat andere bronnen over een specifieke site konden melden. Backlinks, anchor-teksten: niemand had ervan gehoord. Maar ze verbeterden de resultaten van zoekopdrachten spectaculair.

In september 1997 werd de domeinnaam Google geregistreerd. Daarna brak de tijd van de wereldweide verovering aan. Van de oude zoekmachines werd al snel niets meer vernomen.

Waar komt de naam Google vandaan?

Google is een verbastering van het woord ‘googol’. Dit is een wiskundige term dat een getal met de waarde van 10100 aangeeft. Gezegd wordt dat Page of Brin een schrijffout maakten toen ze Googol omtoverden in Google.

Het is ook aannemelijk dat de heren een woordgrapje hebben gemaakt. Zo noemden ze de weging van pagina’s voor de zoekresultaten de PageRank. Een dikke knipoog naar de naam van oprichter Larry Page.

Hoe dan ook: schrijffout of woordgrap – Googlen is inmiddels een werkwoord met eigen betekenis geworden.

Van Google naar Alphabet

De groei van Google was zo fors, dat alle activiteiten niet altijd meer een logisch verband vormden. Daarom is op 10 augustus 2015 een holding boven Google Inc opgericht.

Bij het Google hoofdkwartier
De bekende Google-kleuren zie je overal rond het hoofkantoor in Palo Alto. Zelfs op de fietsen die er gestald staan/

De naam Alphabet heb je vast al vaak gehoord. Binnen Alphabet is het eenvoudiger om taken rond zoeken, software, publishing en technologie te scheiden en ieder op eigen wijze volledige aandacht te geven. De splitsing heeft in die zin meer overzicht gegeven. Een stap die ook met het oog op beleggers is gezet.

Larry Page werd de eerste bestuursvoorzitter (CEO) van Alphabet.

Hoger in Google

Als je betere rankings in Google wilt verdienen, dan is het goed iets over de achtergrond te weten. Wil je meer weten over zoekmachine optimalisatie? Lees dan ons artikel over SEO Marketing.

Waarom Diversions?

William-Burghout

Over de schrijver

William Burghout is oprichter van marketingbureau Diversions: 

"SEO zie ik als een winstgevend, doorlopend marktonderzoek. Zoekopdrachten bieden onmisbare informatie over de markt en klantmotieven."

Meest gelezen

Hulp bij SEO?

Wij helpen je vindbaarheid & online resultaat te verbeteren. 

Groeien met SEO verbeter je online vindbaarheid én effectiviteit

Wil je groeien met SEO? Kijk dan niet alleen naar je rankings in Google, maar vooral naar de meerwaarde die extra bezoekers je leveren. 

SEO draait om vindbaarheid én effectiviteit. Wij helpen je er graag bij.  

Online vindbaarheid verbeteren?

Wij geven graag vrijblijvend advies. Bel direct: 055 20 32 193 of mail.

Wij geven graag vrijblijvend advies. Bel direct: 055 20 32 193 of mail.

Lees ook...

google web vitals

Web vitals: de invloed op je SEO

seo diensten

SEO diensten die bouwen aan je online succes

search console

Search console van Google: onmisbaar

seo in tijden van corona

SEO & Corona